Business Region
Kristiansand
Meny

/ Gryende optimisme i olje og gass

Megatrender som digitalisering, automatisering og robotisering gjør at verdens ledende selskap innen boreutstyr og løfteutstyr ser etter ny kompetanse.

- Vi trenger alltid folk som er gode på mekanisk, struktur, elektro og hydraulisk design, men nå rekrutterer vi først og fremst folk som kan hjelpe oss med å hel-automatisere boresystemene. Fagområdene er for eksempel programmering, simulering, kybernetikk og smarte sensorer, sier Frode Jensen, administrerende direktør i National Oilwell Varco Norway.

Han leder Sørlandets største private arbeidsplass, et selskap med 1600 ansatte, men som i 2014 var tre ganger så mange. Nedturen i olje og gass har vært lang og dyp, men Jensen vurderer nå markedet som mer positivt enn på lenge.
- Etter tre år med nedoverbakke ser vi nå en utflating, og kanskje en liten oppgang, i aktivitetsnivået. Det er flere konkrete muligheter i markedet, og de skal vi benytte oss av, sier Jensen.

VANT INNOVASJONSPRISER
Han og NOV har brukt nedgangstidene godt; til å kutte kostnader, jobbe smartere og utvikle ny teknologi. På verdens største oljemesse i USA, vant NOV nylig to innovasjonspriser for nyutviklet boreteknologi. Kristiansandskontoret er, sammen med hovedkontoret i Houston, stedet hvor ideene klekkes ut og omsettes til nye produkter og tjenester.

- Vi byr på spennende muligheter for dem som vil være med på å flytte teknologiske grenser, og for dem som er de beste innen tilhørende fag som prosjektledelse, finans og leverandørkjeder. Får du jobb hos oss, er det fordi du kan bidra til å levere den ypperste teknologien i et globalt marked, sier Jensen.

I tillegg til jobben som administrerende direktør i Norge, er Jensen også globalt ansvarlig for konsernets produktlinjer, både offshore og onshore.

- Vi har svært ambisiøse planer for hvor vi skal. Og det er ingen tvil om hvor utviklingen vil finne sted. Det er Norge og Houston som driver prosessen. Innen kompensering, BOP Handling og til dels rørhåndtering skjer alt i Kristiansand, mens det norske og amerikanske miljøet samarbeider om boreteknologi, forklarer Jensen.

- Vi byr på spennende muligheter for dem som vil være med på å flytte teknologiske grenser,  sier Frode Jensen, administrerende direktør i National Oilwell Varco Norway. Photo: Arne Roger Janse

- Vi byr på spennende muligheter for dem som vil være med på å flytte teknologiske grenser, sier Frode Jensen, administrerende direktør i National Oilwell Varco Norway. Photo: Arne Roger Janse

STYRT AV MEGATRENDER
Og der skyller altså megatrendene inn.
- Automatisering og robotisering er trender som er kraftig forsterket de siste årene. Det er veldig fokus på å øke effektiviteten og sikkerheten, og på å redusere bemanning offshore. Da er automatiserte prosesser og fjernstyring del av løsningen, sier Jensen.

- Etter en lang nedtur og massiv nedbemanning kan noen være skeptiske til å søke jobber i olje- og gassindustrien. Hva sier du til dem?

- Jeg ville ikke vært redd for å gå inn i bransjen nå. På kort sikt ser vi at markedet er i bedring. Og på mellomlang og lang sikt er vi ganske optimistiske. Dessuten har vi erfart at de som måtte slutte hos oss, lett fikk arbeid i andre bransjer. Erfaringen fra NOV, kombinert med kompetanse, gjorde mange attraktive for nye arbeidsgivere, sier Jensen.

Han understreker at han har større tro på oppbemanning enn nedbemanning i tiden fremover.

- Vi er svært aktive på salgssiden, og nå finnes det altså noen muligheter i markedet. Nordsjøen, Barentshavet og Kaspiske hav er noen av områdene hvor vi ser bevegelser, sier Jensen.