Business Region
Kristiansand
Meny

/ Konkurransedetaljer

Grønn forretningsidékonkurranse Agder er et initiativ for å stimulere og hjelpe frem innovasjoner og ideer som på den ene siden kan bidra til en grønnere fremtid og på den andre siden danne grunnlag for fremtidige vekstbedrifter og arbeidsplasser i Agder.

1 Hvorfor bør du delta?

Fordi du drømmer om å få idéen din realisert og lansert både på det nasjonale og internasjonale markedet. Ved å melde deg på har du mulighet til å bli valgt ut til å presentere idéen din under et finalearrangement 15. november i Kristiansand. Blir du plukket ut vil du få profesjonell hjelp til å presentere ideen din og mulighet til å vinne premier som kan gi deg drahjelp til å komme videre.  Har du aldri deltatt i pitchekonkurranse før? Ikke vær redd, vi hjelper deg til å bli forberedt.

2 Hvem kan delta?

 • Du må ha en forretningsidè som innebærer en løsning (produkt, prosess eller tjeneste) som bidrar til å redusere negativ påvirkning på miljø/klima, direkte eller indirekte, på kort eller lang sikt.
 • Bosted (hvis person) eller forretningsadresse (hvis firma) er i Agder.
 • Forretningsidè i en tidlig fase, men tilstrekkelig klar for pitching
 • Kanskje er du gründer, oppstartsbedrift, forsker, student, konsulent, ingeniørselskap eller noe helt annet med en god idé
 • Det er ennå ikke solgt produkter, løsninger eller prototyper på kommersielle betingelser/eventuelt at man ikke har oppnådd vesentlige inntekter. Ta gjerne kontakt med even.fjellestad@kristiansand.kommune.no hvis du er tvil.
 • Ideen må være realistisk, gjennomførbar og ha markedsvekstpotensial.

3 Opplegg og tidsplan

4 Hvilke ideer er vi på jakt etter?

Vi jakter på grønne ideer uavhengig av bransje. Som for eksempel handler om ressursutnyttelse, gjenbruk, forbedrede industriprosesser, avfallsutnyttelse, dataanvendelse og IKT-løsninger, transportløsninger, energiløsninger, kjemikaliebruk, grønne byggløsninger, klima-/miljøvennlige materialer eller ulike tekniske løsninger for å nevne noe.  Men vi stiller helt åpne, så ikke la deg begrense av eksemplene over. 

Eksempler fra konkurransen i 2016 var pulverlakkering på tre, havgående oppdrettsfartøy, omdanning av farlige avfallsstoffer til nye kommersielle produkter, bruk av alger i matproduksjon, solcellemoduler, klimaregnskap, bedre matutnyttelse, UV-målere, mini sol-anlegg, biofyringsanlegg, app for samkjøring, mer effektiv montering av solcellepanler, utnyttelse av fiskeavfall og næringsstoffer fra fisk i plantedyrking og en spesiell form for miljørettet utendørsreklame.  
I fjorårets konkurranse var det deltakere som ville redusere matsvinn, utnytte den uønskede stillehavsøstersen i norsk kystfarvann, rense vann, oppdrettsanlegg til havs, mijøvennlig erstatning for betong, bruk av marinsnø for å trekke ut CO2 fra atmosfæren, miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer og hydrogen, utvinning av næringsstoffer fra tare, utnyttelse av avfallet lakseskinn, samt øke kraftproduksjon av havvindmøller ved å kombinere bølge- og havstrømskraft. 


5 Hva kan jeg vinne?

Vinneren av konkurransen premieres med:

 • 30.000,- til videre forretningsutvikling
 • Reise, opphold og deltakeravgift – SLUSH i Finland 04.12 - 05.12 (verdens ledende startup event)1
 • Mentortilskudd fra Innovasjon Norge (verdi 30.000,-)2
 • Dekning av deltakeravgift for 1 person på MIT-REAP (Massachusetts Institute of Technology) sommerskole for entreprenører i juni 2019 i Stavanger (Verdi 10.000,-)3

2. og 3. plassen premieres med: 

 • Henholdsvis kr. 15.000,- og kr. 10.000,- til videre forretningsutvikling
 • Reise, opphold og deltakeravgift – SLUSH i Finland 04.12 - 05.121
 • Dekning av deltakeravgift for 1 person på MIT-REAP (Massachusetts Institute of Technology) sommerskole for entreprenører i juni 2019 i Stavanger (Verdi 10.000,-)3

Alle finalister

 • Får rådgivning og profesjonell pitchetrening før finalen
 • Juryen vil dele ut 1 ekstra plass blant øvrige finalister på MIT-REAP (Massachusetts Institute of Technology) sommerskole for entreprenører i juni 2019 i Stavanger (Verdi 10.000,-)3
 • Alle finalister som kan være aktuelle for å delta i neste års Climate KIC akseleratorprogram eller Climate Launchpad vil få mulighet til veiledning i søknadsprosessen fra Climate Launchpad i Norge.
 • Mottar bok og arbeidshefte “Disciplined Entrepreneurship” av Bill Aulet, Massachusetts Institute of Technology Entrepreneurship

Omfatter 1 person. Med forbehold inkluderer det også deltakelse på egen bootcamp sammen med Climate KIC 03.12 samme sted. Turen vil være organisert med egen reiseleder.
2 Mentortilskudd forutsetter at man har registrert et foretak
Her kan du lese om MIT-REAP Entrepreneurship Summer School som ble arrangert i 2018 

For pengepremier skal det gis en kort rapport om anvendelse innen 30.6.2019. Vi forbeholder oss retten til om nødvendig å omdisponere reisepremie (hvis noe uforutsett hindrer reise) og mentortilskudd (hvis man ikke er kvalifisert). 

6 Hvorfor reise til Slush som delpremie?

Vi er mer opptatt av å tilføre kunnskap og gi deg muligheter enn penger, selv om vi også har pengepremier. I år har vi valgt å ta de tre vinnerne tre dager til SLUSH i Helsinki med ledsager. Dette er et av verdens største arrangementer for entreprenører og startups. Vi skal blant annet overvære 100-pitches konkurransen. Vi jobber samtidig med å få på plass et opplegg sammen med Climate-KIC og NTNU når vi er der. Mer informasjon om dette kommer senere. Vi håper at en slik reise vil gi deg ny innsikt, kontakter og ikke minst inspirasjon. To av deltakerne fra fjoråret oppsummerer deres opplevelse slik: 

"Det var så riktig, både informasjon, engasjement, ideer og mennesker. Jeg knyttet mange nye kontakter blant mentorene, potensielle samarbeidspartnere og investorer."

"Lærte mye om verdien av en elevatorpitch, og hvor viktig det er med en gjennomført og enkel presentasjon. Videre hvor viktig det er med tall i presentasjonen, enten det er snakk om eksakt ønsket kapital fra en investor, eller ca markedsstørrelse og potensial for selskapet."

7 Behandling av din informasjon

Informasjonen du sender inn ved påmelding blir gjennomgått av jurymedlemmene. Disse har taushetsplikt. Du har selvfølgelig fullt eierskap til informasjonen og intellektuelle rettigheter. Vi forbeholder oss retten til å kunne offentliggjøre navn på forretningsidéen og navn på påmeldte.

8 Hva kreves for å vinne?

Først og fremst en god forretningsidé! Så må du være forberedt på litt intensivt arbeid og forberedelser forut for finalen – det vil si arbeid med selve presentasjonen din og trening på å fremføre.

9 Jeg har ikke pitchet før eller laget en presentasjon

Dette får du hjelp til. Alle skal benytte samme mal for presentasjonene – det vil si at temaene som du skal si noe om er gitt. Det gjør det enklere og sikrer samtidig at juryen får informasjonen de trenger. Du får gratis veiledning og pitchetrening forut for finalen. Veldig mange opplever at det har en egenverdi å lære mer om pitching og presentasjoner.

10 Hvordan melder jeg meg på?

Fyll ut påmeldingsskjemaet under fanen «Påmelding». Lag en kort videopresentasjon (gjør det enkelt – bruk f.eks. mobilkamera) hvor du forteller litt om deg selv og ideen din. Det er viktig at videoen er av den som kommer til å presentere under finalen. Vi forventer ingen avanserte eller grundig forberedte videoer, vi ønsker bare å bli litt kjent med deg å høre deg fortelle litt med egne ord.

11 Jeg har vært påmeldt tidligere, kan jeg delta på nytt?

Vinnere kan ikke delta på nytt. Har du en idé som du har videreutviklet siden sist, er du velkommen til å delta.

12 Påmeldingsfrist og finaledato

Påmeldingsfristen er torsdag 28. oktober.
Finalendatoen er torsdag 15. november.

13 Språk

Konkurransen er i utgangspunktet på norsk, men du kan melde deg på og holde din finalepresentasjon på engelsk også.

14 Jeg har noe annet jeg lurer på

Ikke noe problem! Ta kontakt på e-post even.fjellestad@kristiansand.kommune.no eller telefon 907 27 467.

 

Videoen viser viktigheten av miljøvennlig innovasjon og noen aktuelle områder for denne konkurransen